По-малко от два дни остават до началото на турнира по джага на GONG.BG! В събота в 11 часа до Лятната сцена в парк Борисова градина започва голямата надпревара между 32 отбора, от които шампионът ще си тръгне с голямата награда - билети за Световното първенство в Русия, полет и хотелско настаняване.

Всеки един спорт си има своите правила, а това разбира се, важи и за играта на джаги, официално известна като футбол на маса.

Затова и преди началото на турнира ви показваме кратка версия на правилата на играта. Напомняме, че в неделя всеки желаещ ще може да изпробва уменията си в джага зоната на GONG.BG!

Ето и правилата, които всички трябва да спазват:

Хвърляне на монета
Мачът започва с хвърляне на монета и победителят може да избере ТОПЧЕ или СТРАНА.

Въртене на ръчката
НЕ Е РАЗРЕШЕНО!
В случай на реализиране на пас/удар, изпълнен с въртане на ръчката повече от един оборот, играта се въстановява с топче на петицата за другия отбор.

Започване на играта
Играта започва като топчето се слага по средатата на петицата /ръчката с петте фигури/. Трябва да попитате опонента си дали е готов и преди да предвижите топчето към друга ръчка, то трябва да е докоснало втора фигура от 5-цата. Започва се винаги с централния играч на средната линия.

Гол
Гол може да се реализира от всяка ръчка и фигура. Топче, което влезе и излезе от вратата се счита за гол.

Топка извън масата
Когато топката излезе извън игралното поле от страната, която е отправила удара, топката се дава на двойката или вратаря на опонента.

ФЕЪР ПЛЕЙ /FAIR PLAY/
НЕ удряйте и блъскайте ръчките в страничната стена силно.
НЕ слагайте ръцете си на масата, докато топчето е в игра.
НЕ повдигайте масата.

ВРЕМЕВИ ОГРАНИЧЕНИЯ
За всяка ръчка има времеви ограничения – за 5-цата това са 10 секунди, а за всички останали /ръчката на вратаря и 2-ката се счита за една/ – по 15 секунди. При превишаване на времевите ограничения, топчето отива на 5-цата на опонента.

CODE of Honor
Футболът на маса /джагите са удоволствие!
Уважавайте опонента си!
Стискайте си ръцете преди началото и след мача.
Винаги започвайте или възстановявайте играта, когато сте убедени, че опонентът ви е готов!

„Турнир по джага на Gong.bg” се провежда в рамките на ежегодната инициатива „България спортува 2018”, която Gong.bg подкрепя.

Наградите в турнира на Gong.bg – билети за Световното първенство по футбол, заедно с полет и хотелско настаняване за двама, са осигурени със съдействието на туристическа агенция „Кондор Холидей”.